Categories
Film

Nova generacija bicikala

E bicikli su vrsta bicikala koji se pokreću na elektromotor za razliku od klasičnih bicikala koje pokreće snaga vozača. Na tržištu postoje dvije vrste e bicikala, a to su potpuno elektrificirani e bicikli koji se pokreću bez pedaliranja i koji polako odlaze u prošlost te oni kojima električni pogon pomaže u pedaliranju.
Razlog zbog kojeg su oni osmišljeni je pomoć osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu samostalno pedalirati, odnosno nemaju snage za to, a sve u cilju omogućavanja njihova kretanja biciklom. Danas je njihova upotreba široko rasprostranjena te ih koristi velik broj ljudi u svijetu pa počinju zauzimati sve više mjesto na ljestvici prijevoznih sredstava, posebno u ekološki osvještenijim sredinama.

E bicikli za gradske prometnice

S obzirom da e bicikli imaju snažne motore i ne moraju biti lagani, oni imaju mogućnost montiranja dodatne opreme poput nosača tereta, nogara, osvjetljenja za dinamo i drugih stvari koji vozačima gradskih e bicikala trebaju, a i važni su za sigurnost biciklista u prometu.
Ostale komponente gradskih e bicikala su uglavnom usklađene s visokom razinom voznih osobina. Tako su primjerice kočnice hidrauličke, mjenjači su vrlo sofisticirani i imaju interni mehanizam, a ukoliko su vanjski onda vrlo visoko stoje na ljestvici vrijednosti i pouzdanosti.

E bicikli za avanturiste

Osim gradskih e bicikala, danas na tržištu postoje i tzv. hardtail (HT) e bicikli koji su namijenjeni rekreaciji. Upravo zbog toga ova vrsta e bicikala ima krutu stražnju i prednju suspenzijsku vilicu. Kod ovih modela e bicikala ne treba biti sumnjičav oko odnosa njihove težine i opterećenja njihova motora te baterije na zahtjevnim stazama jer oni odolijevaju svim tim preprekama.
Pri odabiru veličine i modela brdskog e bicikla treba se voditi istim razmišljanjima kao i kod odabira klasičnog brdskog bicikla, a to su planirane udaljenosti vožnje kao i fizička spremnost vozača e bicikla.

e bicikli

4 replies on “Nova generacija bicikala”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *